top of page

Rode draad & vooruitblik

Terugblik

Ik heb vorig jaar heel vaak het honoursprogramma boven andere dingen verkozen, dat wilde ik dit jaar beter in balans brengen. Een voorbeeld hiervan is dat ik vorig jaar mijn 2 EC van student-assistentschap bij Interviewen & Observeren heb gebruikt voor honours en niet voor vrije ruimte. Dit betekende dat ik wel veel uren voor honours kon schrijven, maar dat ik vorig jaar niks heb gedaan voor vrije ruimte.

Afgelopen semester heb ik wel iets gedaan voor vrije ruimte; 3 EC behaald als studa bij een nieuwe HBO opleiding 'Management in de zorg.' Door deze 3 EC aan te gaan in dit semester (semester 1, jaar 3), heb ik dus minder voor honours kunnen doen. Wel heb ik dit semester ook een interdisciplinaire leerlijn gevolgd van 4 EC, dus ik loop nog steeds voor op schema.

Sinds studiejaar 2016-2017 heb ik geen studiefinanciering meer. Daarom heb ik ervoor gekozen om ook veel studiegerelateerde activiteiten te doen waarmee ik geld verdiende. Zo hoefde ik niet te solliciteren en vast te zitten aan een baan, maar kon ik zelf inschatten en inplannen hoeveel tijd ik eraan kwijt was. Bovendien waren het allemaal studiegerelateerde activiteiten. Deze activiteiten zijn te vinden op de pagina 'Honours algemeen en logboek.'

Ik schrijf hier natuurlijk geen uren voor, maar ik wil ze wel kenbaar maken om aan te tonen dat ik afgelopen semester echt niet nóg meer voor honours heb kunnen doen, hoewel ik dat best had gewild (er zijn altijd meer projecten en vacatures dan je aankunt).

Het was een ontzettend druk semester. Naast het gewone curriculum dat ik gelukkig bijna volledig heb gehaald (ik wacht nog op een paar resultaten),  honours activiteiten, studiegerelateerde en betaalde opdrachten en de interdisciplinaire leerlijn, was ik ook druk bezig met het zoeken van een stage of minor.

Ik was ontzettend aan het goochelen met allerlei scenario's; eerst een minor in het buitenland, dan op stage. O nee toch niet; eerst een stage in het buitenland en dan een schakelminor voor Hanze-RUG in semester 1 jaar 4. Maar liever een minor dan een stage in het buitenland.. Ik kwam er moeilijk uit en de deadlines kwamen dichterbij. Ik heb allerlei mastervoorlichtingen bijgewoond (net als vorig jaar), totdat toevallig Annalie Koerts op mijn pad kwam. Dit was tijdens een diversiteitscafé op het Let's Gro festival waar ik vrijwilliger was. Ik raakte met Annalie aan de praat over Jimmy's en uiteindelijk rolde er een nuttig gesprek uit waarin ze me informeerde over haar TP-vacature bij Jimmy's. Ik was meteen enthousiast, heb gesolliciteerd en ben aangenomen! Hierover meer in de paragraaf onder Rode draad, genaamd 'Vooruitblik.'

Uiteindelijk heeft al het bovenstaande er wel toe geleid dat ik me helaas erg overwerkt voel op dit moment. De tentamens zijn nauwelijks achter de rug en volgende week begint de introductieweek bij Jimmy's. Vandaar dat ik het komende semester echt op mezelf moet passen, en het wat rustiger aan wil gaan doen met de extra activiteiten die ik mezelf toch altijd weer op de hals haal. Vandaar het bericht in het vak hier rechts, genaamd "Inzetten overuren."

Rode draad

 

In het honoursportfolio van jaar 2 heb ik al heel erg veel geschreven over mijn rode draad en mijn toekomstplannen. Omdat deze niet erg zijn veranderd, ga ik daar dit keer niet teveel over uitweiden. Ik zal vooral samenvattend beschrijven waar ik me op het moment voornamelijk op wil gaan richten.

Ik ben dus erg veel bezig met trainingen geven. Ook binnen mijn specialisatie Gezondheid heb ik gekozen voor het geven van workshops. Deze specialisatie heb ik inmiddels afgerond. Daarnaast heb ik als student-assistent veel voor de klas gestaan en veel in oefensituaties met studenten gewerkt. Ik vind het docentschap erg uitdagend en zie het docentschap als een mooie kans om inspiratie te delen en eigen kennis en vaardigheden over te brengen aan anderen.

Ook ben ik nog steeds geïnteresseerd in persoonlijke verhalen van mensen en culturen evenals de crossculturele psychologie. Ik wil me op een bepaald moment nog steeds gaan verdiepen in interculturele communicatie; ik heb begrepen dat Mees Kok hiermee bezig gaat in zijn stage het komende semester, dus die kan ik daar mooi iets over vragen.

Een leerdoel waar ik nog steeds het meest aan werk is assertiviteit. Ik vind het nog steeds lastig om mijn grenzen aan te geven en op te komen voor mezelf, waardoor ik er vaak langer over doe om bepaalde prikkels te verwerken. Dit heeft ook te maken met mijn hooggevoeligheid; niet dat ik nu graag labels wil plakken! Ik ben de afgelopen tijd met dit onderwerp bezig geweest en dat gaf me veel duidelijkheid en daarmee ook handvaten om ermee leren om te gaan. Ik zoek vaak uitdaging en prikkels op, terwijl ik daar vervolgens weer langer van moet herstellen. Daardoor ben ik nu waarschijnlijk ook een beetje opgebrand. Dit heeft dan ook als gevolg dat mijn hoofd op het moment een beetje over loopt, waardoor ik minder goed structuur kan aanbrengen in mijn teksten op deze website. Maar ik doe m'n best.

Ik heb mijn paper voor Gezondheid II geschreven over hooggevoeligheid; welke stressreducerende technieken het beste werken. Ik kwam uiteindelijk tot de conclusie dat Mindfulness Based Stress Reduction de meest passende techniek is bij de kenmerken van hooggevoeligen en hun versterkte zintuiglijke verwerkingsgevoeligheid (sensory-processing sensitivity). Vandaar dat ik zelf nu ook vaker activiteiten onderneem als mindfulness oefeningen, pilates, yoga, zumba. Ik probeer beweging en ademhalingsoefeningen in het algemeen meer te integreren in m'n leven, op een manier dat het uiteindelijk vanzelf gaat. Zo probeer ik mezelf op een vertrouwde manier wat betere copingstrategieën aan te leren (beter dan teveel computeren, niksen, wijn drinken, overmatig eten, etc.). Tegelijkertijd probeer ik ook vaker toe te laten dat ik eens iets niet-functioneels mag doen. Een spelletje, of een roman lezen. Ik vind er vaak de tijd niet voor omdat 'dit nog moet en dat nog moet.' Eerder schreef ik al dat ik van moeten naar mogen wil gaan veranderen. Dit is niet makkelijk en deze dip is dan ook een soort terugval. Ik heb te lang op volle toeren moeten presteren. En presteren brengt voor mij veel stress met zich mee. Ik wil dit dan ook serieus gaan aanpakken.

Inzetten overuren in semester 2, jaar 3

Zoals gezegd heb ik vorig jaar, in jaar 2, 45 "overuren" gemaakt. Deze wil ik in semester 2 van dit jaar, jaar 3, inzetten.

Met overuren bedoel ik dat ik vorig jaar per semester 112 uur heb gehaald en daar bovenop nog wat extra uren. De redenen dat ik overuren heb gemaakt zijn ten eerste omdat ik gewoon heel enthousiast was en ten tweede omdat ik steeds werd uitgeloot voor een interdisciplinaire leerlijn. Dit jaar werd ik eindelijk wél ingeloot, voor een course die 4 EC waard was, verspreid over 1 semester.

De redenen dat ik de overuren komend semester 2 wil gaan inzetten, zijn hier links beschreven. Kort gezegd komt het erop neer dat ik een beetje opgebrand ben na semester 1 en dat ik komend semester een fulltime stage tegemoet ga, waar ik niet tussentijds mee wil stoppen omdat ik het niet aan zou kunnen. Ik moet mezelf echt een beetje ruimte en rust gunnen. Wel wil ik andere leuke, kortdurende en makkelijk in te plannen honours activiteiten gaan doen, zoals beschreven in de vooruitblik (hier links onder).

Vooruitblik

Om mezelf wat meer rust te gunnen en niet steeds het idee te hebben van 'moeten' of 'presteren,' wil ik meer tijd gaan besteden aan kortdurende activiteiten (voor honours). Zo kan ik deze makkelijker inplannen en voltooien, bovendien zal mijn stage periode ook zeer druk worden (40 uur per week), dus daar zal ik ook eerst aan moeten wennen.

Hoewel de Hanze van alles voorschrijft (zoveel uren per semester, aan onderzoek of iets maatschappelijks) omdat men natuurlijk wil dat honoursstudenten binnen bepaalde kaders blijven excelleren, hoop ik dat er in de beoordeling ook gekeken wordt naar de persoon en diens persoonlijke behoeften/ontwikkeling. Wat voor mij nu belangrijk is, is de balans eerst terug te vinden. Men kan alleen floreren vanaf een positiviteitsratio van 3:1! Dus laat mij eerst die positieve emoties weer oproepen. Ter ondersteuning hiervan raadpleeg ik verschillende boeken (over positieve psychologie, hooggevoeligheid, etc.), maar natuurlijk ook mijn omgeving (sociale steun) en eigen instinct/gevoel. Van hartcoherentietraining tijdens de specialisatie Gezondheid heb ik geleerd hoe ik mijn hartslag cohorenter kan maken en daarmee stress kan verminderen; dit pas ik ook vaker toe. Verder wil ik vaker de natuur in, dit schijnt ook gepaard te gaan met positieve emoties. Nou en of! Ik word altijd ontzettend rustig en sereen in de natuur. 

Maar goed, dat is allemaal op psychisch vlak. Verder heb ik nog wel wat persoonlijke doelen gesteld. 26 februari 2017 ga ik stoppen met roken, samen met mijn vriend en mijn moeder. Deze datum hebben we een jaar geleden gepland en ik ben er naar mijn gevoel echt aan toe om te stoppen.

Ook wil ik dit jaar echt mijn rijbewijs gaan halen, omdat dit heel nuttig kan zijn bij (bij)banen, reizen, etc.

Wat betreft honours ga ik dus veel kortdurende activiteiten doen. Misschien in maart deelnemen aan de NL doet dagen. Gewoon een paar keer vrijblijvend vrijwilligerswerk doen en kijken wat het oplevert. Zowel voor de doelgroep als voor mezelf, wellicht wil ik me dan ook voor langere tijd binden. Maar daar ben ik vooralsnog eventjes voorzichtig mee.

Verder wil ik documentaires gaan kijken en me gaan verdiepen in de geschiedenis en cultuur van Georgië. Daar ga ik in de zomer naartoe met mijn vriend. Hiervoor ben ik een klein beetje Russisch aan het leren.Maar ik ben ook benieuwd naar de psychologische kant. Wellicht kan ik daar een leuk onderzoekje van maken.

Ook wil ik weer meer gaan lezen. Psychologische romans, thrillers, wetenschappelijke artikelen, van alles en nog wat.

Zoals eerder gezegd ga ik natuurlijk fulltime stage lopen bij Jimmy's, een organisatie voor en door jongeren. Ik zal vooral organisatorische dingen doen, in samenwerking met stagecoördinator Annalie Koerts (alumnus TP)! Ik ga de draaiboeken die er liggen doornemen, opfrissen en wellicht bundelen. Ik ga proberen deze aantrekkelijker te maken voor middelbare scholen. Wellicht gaan Annalie en ik zelfs een nieuwe buddy project opzetten op een middelbare school. Verder ga ik nog een instructievideo maken voor jongeren die een workshop/draaiboek willen ontwikkelen. Hiervoor ga ik uiteraard gebruik maken van het boek 'Onderwijs kundig ontwerpen,' maar ik zal me ook in andere literatuur en bronnen verdiepen. Zo kan ik ook in de video tips geven voor werkvormen, inspelen op doelgroep, etc. Hopelijk kan ik het workshop-video-instructie project voorleggen tijdens mijn invulling van een honoursbijeenkomst, om feedback te ontvangen. Tenzij ik tegen die tijd een ander leuk idee heb voor de invulling. Maar het zal ongetwijfeld iets met Jimmy's te maken hebben.

Mijn belangrijkste conclusie is waarschijnlijk dat ik eerst psychisch weer in balans wil komen en daarvoor genoeg rust moet nemen en tijd maken voor leuke, persoonlijke (niet-prestatie gerichte) dingen. Daarna kan ik pas weer een helder beeld vormen van wat ik komend semester voor honours ga doen.

bottom of page